انواع شیرآلات، از تجهیزات مورد استفاده در صنعت هستند و کاربرد فراوانی دارند. شیرآلات بهینه سازی عملکرد خطوط لوله را عهدهدار هستند. به این معنی که میتوانند به قطع و وصل جریان سیالات و تنظیم فشار آنها کمک کنند. یکی از کاربردهای دیگر این ابزار در تغییر مسیر جریان و یا تغییر فشار و دمای سیال است. این تجهیزات را میتوان در قسمتهای بالادستی، میان دستی و پایین دستی خطوط انتقال سیالات نصب کرد. در صورتی که یک ولو (Valve) یا شیر با کیفیت باشد، باید سیالات را با کمترین مقاومت و افت فشار عبور دهد. یکی از انواع شیرآلات مورد استفاده در صنایع، شیرآلات پروانه ای هستند. در ادامه این مطلب، به معرفی انواع شیر پروانه ای چدنی، استانداردها، کاربردها و دیگر موارد مرتبط با آن، خواهیم پرداخت.
شیر پروانه ای چدنی چیست؟
شیر پروانهای، یکی از انواع پرکاربرد شیرآلات صنعتی است. وظیفه اصلی این شیرآلات، قطع و وصل جریان سیالات در صنایع مختلف است. شیر پروانهای، به صورت چهار زمانه است و با چرخش تنها 90 درجه عملگر، در حالت کاملا باز یا کاملا بسته قرار میگیرد. همچنین این شیر به صورت دو جهته قابل استفاده است و محدودیتی برای جهت نصب ندارد. شیر پروانه ای میتواند از متریال مختلفی مانند چدن، استیل و یا پلیمر ساخته شود.
یکی از پرمصرفترین انواع این شیرآلات، شیرهای پروانه ای چدنی هستند. بدنه اصلی این شیرها یک تکه، گرد و کوتاه است و از چدن ساخته میشود. این شیرها دارای یک دیسک در مرکز خود هستند که حول یک شفت میچرخد و مسیر سیال را باز و بسته میکند. این دیسک نیز از جنس چدن تولید میشود. شفت این شیرها از جنس استنلس استیل است که دچار زنگزدگی نمیشود. دسته یا عملگر این شیرآلات میتواند به صورت دستی یا پنوماتیکی باشد. چنانچه عملگر از نوع دستی باشد، میتواند از پلیمر و یا فلز تولید شود. مهمترین قسمت این شیرها، واشر یا لاینر است که به آببندی آنها کمک میکند. لاینر با توجه به نوع کاربری شیر در صنایع مختلف، میتواند از پلیمر و یا VITION تولید شود. به دلیل سادگی عملکرد، این شیرآلات کاربرد بسیاری در صنعت دارند.
مشخصات فنی شیر پروانه ای چدنی
به طور کلی، شیرهای پروانهای دارای مشخصات فنی مختلفی مانند نوع عملکرد، میزان افت فشار و عملگر و سایز هستند. این شیرها میتوانند به صورت اتوماتیک و یا دستی بازو بسته شوند. این شیرها در نوع چدنی از 1 تا 14 اینچ تولید میشوند. فشار قابل تحمل شیرهای چدنی پروانه ای 10 و 16 اتمسفر است. بنابراین این شیرها در سیستمهای فشار قوی نیز قابلیت استفاده دارند. جنس پروانه این شیرها نیز میتواند از استیل و یا چدن باشد. یکی دیگر از مشخصات فنی این محصولات نحوه اتصال آنهاست. در ادامه به بررسی ویژگیهای این تجهیزات پرمصرف صنعتی خواهیم پرداخت.
ویژگی های شیر پروانه ای چدنی
کنترل آسان یکی از ویژگیهای شیرآلات پروانه ای است. این ویژگی در کنار وزن سبک و افزایش سرعت جریان سیال در زمان کوتاه، موجب محبوبیت این شیرها در صنایع مختلف شده است. این شیرآلات به صورت دو طرفه قابل استفاده هستند. برای افزایش سرعت باز و بسته شدن این تجهیزات، میتوان از عملگر پنوماتیک و برقی نیز برای آنها استفاده کرد. به دلیل عملکرد ساده، این شیرآلات قطع و وصل بسیار پرمصرف هستند. اگرچه میتوان از این شیرها برای کنترل جریان سیالات استفاده کرد، توصیه میشود تا از آنها با احتیاط برای این کاربرد استفاده شود. زیرا در غیر این صورت عمر این شیرآلات کم خواهد شد. از شیرهای پروانه ای چدنی، در محیطهای غیر خورنده و در دمای کمتر از 120 درجه سانتی گراد استفاده میشود. در ادامه به بررسی مزایا و معایب شیرآلات چدنی پروانه ای میپردازیم.
مزایای شیرآلات چدنی پروانه ای
از مزایای این تجهیزات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در مقایسه با سایر شیرآلات، جای کمتری را اشغال میکند و طراحی مناسبی دارد.
- نصب آنها در هنگام اجرای پروژهها، آسان است.
- در سایزهای متنوع تولید میشود.
- نسبت به شیر دروازه ای افت فشار کمتری در مسیر سیال ایجاد میکند.
معایب شیرآلات چدنی پروانه ای
در کنار مزایا، این تجهیزات معایب زیر را دارند:
- این شیرآلات کنترلی نیستند و بهتر است به این منظور استفاده نشوند.
- امکان استفاده از آنها در زیر خاک وجود ندارد.
- در جریانهای کمتر دچار کاویتاسیون میشوند.
- قسمتی از دیسک این شیرآلات همیشه در معرض جریان است، بنابراین همواره باعث میزانی از افت فشار میشوند.
استانداردهای شیر پروانه ای چدنی
در بین استانداردهای متداول برای شیرآلات صنعتی، استاندارد API 609 به طور خاص برای شیرآلات پروانهای طراحی شده است. در کنار این استاندارد، API 591، استانداردی است که به بررسی مواردی مانند استحکام کششی استم، بدنه و آببندی شیر میپردازد. دیگر استاندارد پرکاردبرد، API 598 است که بازرسی شیر، محل بازرسی، تست فشار و نحوه اعمال فشار تست را بررسی میکند استاندارد API 600 نیز در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استفاده میشود. در کنار این استانداردها، دو استاندارد IGS و IPS نیز استفاده میشوند، زیرا با شرایط ایران تناسب بیشتری دارند.
انواع شیر پروانه ای چدنی
شیرآلات پروانه ای چدنی به روشهای مختلفی دستهبندی میشوند. در ادامه به بررسی این روشها خواهیم پرداخت.
نوع عملگر
بر اساس نوع عملگر این شیرآلات در انواع زیر طبقهبندی میشوند:
شیر پروانه ای اهرمی چدنی
این شیر با عملگر دستی با نام شیر کلاجی نیز شناخته میشود. این شیر پروانه ای دارای یک دسته ثابت بر روی یک دسته متحرک است. زمانی که اهرم متحرک را به سمت اهرم ثابت فشار دهید، میتوانید آن را 90 درجه بچرخانید و شیر را قطع و وصل کنید.
شیر پروانه ای گیربکسی چدنی
عملگرهای گیربکس دار، کاربری آسانی دارند و با دو نوع گیربکس کوپل میشوند. نوع اول دارای چرخنده حلزونی و نوع دوم دارای گیربکس پیچی است که با فلکه کوپل میشود. با چرخش 90 درجه دسته مدور متصل به گیربکسها، شیر کاملا باز و بسته میشود.
شیر پروانه ای چدنی با اکچویتور پنوماتیک
این عملگرها قیمت مناسبتری نسبت به انواع برقی دارند و با فشار باد به سرعت باز و بسته میشوند.
شیر پروانهای برقی چدنی
با استفاده از عملگر برقی برای شیرآلات چدنی پروانه ای، اپراتور حذف میشود و عملیات باز و بسته شدن شیر به صورت کاملا اتوماتیک انجام میشود.
نوع اتصال
نوع اتصال شیرآلات، روش دیگر تقسیمبندی آنها است. از نظر نوع اتصال، شیرهای چدنی پروانه ای انواع زیر را دارند:
شیر پروانه ای چدنی ویفری یا بدون فلنج
نوع ویفری این شیرآلات بر روی خود دو تا چهار گیره دارد که از ارتعاش آن هنگام عبور سیالات جلوگیری میکنند. این شیرها بیشتر در سایز 12 اینچ تولید میشود. این شیرآلات برای اتصال بین دو فلنج قرار میگیرند. سپس با پیچ و مهره به وسیله گیرهها به فلنجها متصل میشوند.
شیر پروانه ای چدنی فلنج دار
این شیرآلات بر روی خود دارای فلنج هستند و به این وسیله به خطوط لوله و سایر تجهیزات متصل میشوند.
کاربرد شیر چدنی پروانه ای
شیرآلات پروانهای چدنی در صنایع مختلفی کاربرد دارند. کاربرد شیرآلات قطع و وصل شامل موارد زیر است:
- سیستمهای آبیاری کشاورزی و صنعت آب و فاضلاب
- صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- خطوط انتقال آب آشامیدنی
- تصفیه خانهها
- ابتدای مسیر شبکهها
خرید شیر چدنی پروانه ای
شیرآلات چدنی پروانه ای، میتوانند در بخشهای مختلف خطوط انتقال سیالات استفاده شوند. به دلیل تنوع صنایعی که میتوانند از این شیرها استفاده کنند، لازم است تا از سایز، تعداد و مشخصات فنی شیرآلات پروانه ای مورد نیاز خود اطمینان حاصل کنید. سپس بر اساس این اطلاعات، لیست خرید خود را تهیه کنید. پس از تهیه لیست، میتوانید آن را بر روی سایت پایپ کالا بارگزاری کنید تا کارشناسان فروش این مجموعه، در کوتاهترین زمان با شما تماس بگیرند. شما همچنین میتوانید لیست کاملی از این محصولات را در دسته بندی مربوط به آن در همین سایت بیابید و شیرآلات مورد نیاز را به سبد خرید خود بیافزایید.
لیست قیمت شیر پروانه ای چدنی
قیمت شیرآلات صنعتی، به عوامل مختلفی بستگی دارد. قیمت مواد اولیه، قیمت ارز و هزینه حمل و نقل از این عوامل موثر بر قیمت تمام شده محسوب میشوند. از عوامل موثر بر قیمت شیرهای چدنی پروانه ای میتوان به کلاس فشاری، سایز و نوع اتصال اشاره کرد. به دلیل متغیر بودن عوامل ذکر شده، قیمت تمام شده این شیرآلات نیز متغیر است. برای اطلاع از قیمت انواع شیرآلات پروانه ای چدنی، میتوانید با کارشناسان فروش پایپ کالا در تماس باشید و یا به سایت این مجموعه مراجعه بفرمایید. همچنین پس از آن که لیست خرید خود را بر روی سایت بارگزاری کردید، لیست قیمت محصولات و تجهیزات مورد نیازتان، برای شما ارسال خواهد شد.
شما همچنین میتوانید با شمارهگیری 02155696808 ، از کارشناسان فنی فروشگاه پایپ کالا مشاوره بگیرید.
برندهای سازنده شیر چدنی پروانه ای
شیرآلات چدنی پروانه ای در فروشگاه پایپ کالا، از برندهای میراب، وگ ایران بی همتا، فاراب و سام، هستند. در صورتی که شیرهای پروانه ای برند دیگری مورد نظر شما است، با بخش فروش پایپ کالا در تماس باشید.
نکات مهم هنگام خرید شیر پروانهای چدنی
در هنگام خرید انواع شیر پروانه ای لازم برای پروژه خود، به نکات زیر توجه کنید:
- کیفیت بالا و مطابق استاندارد بودن این شیرها اولویت بالاتری از قیمت آن دارد.
- برای خرید تجهیزاتی مانند شیر پروانه ای چدنی با کیفیت قابل قبول، از فروشگاهها و برندهایی با سابقه طولانی، کمک بگیرید.
- پیش از خرید، از مشخصات فنی شیرهای چدنی پروانه ای مورد نظر خود اطمینان حاصل کنید تا انتخاب بهتری داشته باشید.
- قبل از اینکه خرید خود را نهایی کنید، با کارشناسان پایپ کالا مشورت کنید.
در این مطلب، به معرفی انواع شیر چدنی پروانه ای، اجزای آن، مشخصات فنی، ویژگیها و کاربردهای آن پرداختیم. هدف مهم استفاده از این شیرآلات، قطع و وصل جریان سیالات با کمترین تغییر فشار است. این شیرآلات پروانه ای در بیشتر صنایع قابل استفاده هستند. اگرچه از آنها بیشتر در صنایع آب و فاضلاب، کشاورزی، نفت، گاز و پتروشیمی استفاده میشود. شما میتوانید برای خرید تجهیزات صنعتی مرتبط با پایپینگ و لوله و اتصالات مورد نیاز خود، به پایپ کالا اعتماد کنید.