لوله پلی اتیلن چیست؟
لوله پلی اتیلن یکی از پر استفادهترین لولههای موجود در ساختمان سازی، مصارف کشاورزی و آب و فاضلاب است. پلی اتیلن یک ماده ترموپلاستیک است و از پلیمریزاسیون اتیلن، یک نوع گاز که در ترکیب گاز طبیعی و نفت موجود است، تولید میشود. از ویژگیهای این نوع لوله میتوان به وزن کم، انعطاف پذیری مناسب، مقاومت در برابر مواد شیمیایی، استحکام و عمر بالا اشاره کرد.
مشخصات فنی لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن جزو پراستفادهترین لولهها در پنجاه سال اخیر بوده و از خانواده ترموپلاستیکها محسوب میشود. این نوع از لوله دارای تغییر پذیری و دوام بسیار زیادی است که توانسته جایگزین مناسبی برای بسیاری از لولهها از جمله لولههای فلزی و PVC باشد و سهم بزرگی از بازار را به خودش اختصاص دهد. لولههای پلی اتیلن در اکثر پروژههای آب، گاز و فاضلاب کشور مورد استفاده قرار گرفته میشود و به دلیل صاف و مسطح بودن داخل لوله، به مرور زمان، به هیچ وجه دچار رسوب گرفتگی، پوسیدگی و خوردگی نمیشوند.
مزایا و معایب لوله پلی اتیلن
لولههای پلی اتیلن مزایا و معایب زیادی دارند که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم
مزایا
از مزایای لوله پلی اتیلن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سهولت بارگیری
- حمل و نقل آسان به دلیل وزن نسبتا پایین
- نصب سریع و آسان
- مقاومت در برابر ضربه
- مقاومت و واکنش ناپذیری عالی در برابر مواد شیمیایی
- جریان پذیری عالی سیالات در داخل لوله
- اتصال پذیری راحت
- انعطاف پذیری بسیار بالا
- قابل بازیافت بودن
- متنوع بودن اتصالات
معایب
عمده معایب لوله پلی اتیلن موارد زیر میباشد:
- کاهش مقاومت در گذر زمان و قرار گرفتن در معرض دمای بالا
- نیاز به حفاظت در برابر اشعه ماورا بنفش
- ضعف در برابر مکش و خلا ایجاد شده در لوله
- امکان اثر مخرب در برابر برخی مواد شیمیایی مانند نفت، بنزین و گازوئیل
- قابل تشخیص نبودن لوله با دستگاه فلزیاب
- امکان کاهش عمر مفید لوله در اثر آب کلردار
استانداردهای لوله پلی اتیلن
استاندارد ملی ایران در مورد لولههای پلی اتیلن در سال ۱۳۵۳ تنظیم و تهیه شد که این استاندارد در کمیسیونها مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت در سال ۱۳۸۲ اصلاح و تصویب شد. این استاندارد مشخصههای این لوله را برای کاربردهای آبرسانی و مصارف ساختمانی مشخص میکند و برای فشار اسمی از ۳.۲ بار تا ۲۰ بار و قطر خارجی اسمی از ۱۶ میلی متر تا ۱۶۰۰ میلی متر و محدوده دمایی بین صفر تا ۷۰ درجه سانتیگراد درجه بندی میشود.
انواع و کاربردهای لوله پلی اتیلن
لولههای پلی اتیلن از نظر نوع ساخت، کاربرد و اتصال انواع مختلفی دارند که با توجه به ویژگیهای آنها کاربردشان متفاوت است:
انواع لوله پلی اتیلن از نظر نوع ساخت
- لوله تک جداره.
- لوله دو جداره یا کاروگیت که دارای جداره موجدار بیرونی و جداره داخلی مسطح است.
- لوله اسپیرال همان لوله کاروگیت است که با قطر بالا تولید میشود تا فشار بیشتری را تحمل کند.
کاربردهای لولههای پلی اتیلن
- لوله آب
- لوله گاز
- فاضلاب
- لوله غلافی
- لوله فشار قوی
- لوله آبیاری قطرهای
انواع اتصال لولههای پلی اتیلن
لولهای پلی اتیلن دارای اتصالات مختلفی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لوله و اتصالات پلی اتیلن پیچی (رزوه ای)
لوله و اتصالات پلی اتیلن پیچی نیاز به جوش دادن لولهها به یکدیگر ندارند و از طریق مادگی لولهها را به یکدیگر متصل میکنند. این اتصالات معمولا در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر مصارف این نوع اتصالات میتوان به شبکههای آبرسانی (آب شرب) روستایی و شهری، سیستم آبیاری تحت فشار کشاورزی، شبکه های آبرسانی غیر شرب و فضای سبز خانگی یا پارک ها و بوستان ها، تاسیسات انتقال مواد شیمیایی، قلیایی و اسیدی و آبرسانی و فاضلاب صنعتی اشاره کرد.
لوله و اتصالات پلی اتیلن جوشی
لوله و اتصالات پلی اتیلن جوشی بر خلاف اتصالات پیچی محدودیتی در ابعاد ندارند و هزینه آن کمتر و کار با آن آسان تر است. از این اتصالات در مصارف آبرسانی، انتقال گاز و مواد شیمیایی استفاده میشود.
از دیگر انواع اتصال پلی اتیلن میتوان به موارد زیر هم اشاره کرد:
- اتصال کمربندی
- اتصال دندهای
- اتصال فلنجی
- اتصال الکتروفیوژن
- اتصالات مختص آبیاری قطرهای و آبیاری شیری
جایگزینهای لوله پلی اتیلن
لولههای پلی اتیلن خود زیر شاخه ای از انواع لولههای پلیمری هستند، به همین منظور میتوان از دیگر انواع لولههای از جنس پلیمر به جای لوله و اتصالات پلی اتیلن استفاده نمود. به طور مثال:
لوله پلیکا
لوله پلیکا را به نام لوله پی وی سی هم میشناسند. از مزیتهای این نوع لوله میتوان به مقاومت بالا، طول عمر زیاد و عدم خراب شدن اشاره کرد تفاوت اصلی لوله پلیکا با پلی اتیلن در انعطاف پذیری آن است، لوله پلیکا بدلیل استفاده از پلاستیک خشک انعطاف پذیر نیستند ولی نسبت به لوله پلی اتیلن قیمت کمتری دارند.
لوله پلی پروپیلن
لولههای پلی پروپیلن به دلیل چگالی پایین وزن کمتری نسبت به لولههای پلی اتیلن دارند. هر چند در کاربریهای تحت فشار این نوع لوله به دلیل مقاومت کم نسبت به ضربه به خصوص در دماهای پایین کاربرد ندارند. لوله های پلی پروپیلن به علت جوش پذیری ضعیف نسبت به لوله پلی اتیلن در مصارف تحت فشار استفاده نمیشوند ولی در مصارف لوله کشیهای آب گرم به دلیل مقاومت عالی پلی پروپیلن در دماهای بالا کاربرد دارد.
برندهای تولید کننده و نمایندگیهای لوله پلی اتیلن
از برندهای ایرانی تولید کننده لولههای پلی اتیلن میتوان به این شرکتها اشاره کرد:
- پلی اتیلن پلیران
- پلی اتیلن پلی رود
- پلی اتیلن جوشی تکاب
بهتر است قبل از انتخاب و خرید لوله و اتصالات مورد نظر خود، در مورد محصول اطلاعات لازم را بدست بیاورید و متناسب با نیاز خود محصول را انتخابی کنید. امیدوارم با خواندن این مطلب کمکی در راستای انتخاب لوله پلی اتیلن مناسب کرده باشیم.